December 6, 2013

Anxiety Attack @ Panick Attack

Malam tadi aku diserang lagi denyutan jantung yg laju menyebabkan nafas ku rase pendek n x puas. dan dada terasa seperti berat..then hari ni ak ke klinik..doc kate ak ni terkena panick attack..humm..mungkin lah betol ckp doc tu sbb selama ni ak rase selalu takot n selalu berfikir bkn2 if duk rumah sensorg..mungkin juga tekanan perasaan ak yg terpaksa duk jauh ngn suami, dah masuk 3 thn duk jauh..huaaa...then ako gugel2 lah apa 'Panick Attack' ni..n spt biasa ku paste kn di bwh..hehe


Tanda-tanda anxiety attack

Apa itu Anxiety attack(Panic Attack)

Ia merupakan sebuah perasaan yang mana anda merasa risau memikirkan sesuatu yang akan terjadi terhadap diri sendiri dan juga mungkin kepada faktor lain juga.Apabila kerisauan semakin melampau ia akan menyebabkan ‘Anxiety Attack’ dan ada juga memanggilnya ‘Panic Attack’.Apabila serangan panik berlaku secara automatik jantung berdegup laju,kepala anda berasa pening, nafas semakin pendek dan rasa akan pengsan.

Pengenalan Anxiety@Panic Attack

Kebanyakan orang pada masa pertama kali terkena ‘Anxiety Attack’ tidak mengetahui itu adalah ‘Anxiety Attack’, sebaliknya mereka memikirkan yang mereka sedang diserang penyakit lain.Kebiasaannya mereka yang diserang Anxiety attack menganggap mereka sedang diserang sakit jantung kerana degup jantung menjadi semakin laju pada ketika itu.Kerana kurang pendedahan mengenai penyakit Anxiety attack, ianya menambah burukkan lagi keadaan kerana menambahkan lagi kerisauan yang sedang alami.

Antara simptom Anxiety Attack adalah:

  • Peningkatan degupan jantung.
  • Rasa menekan sekitar jantung.
  • Sakit bahagian dada.
  • Berpeluh pada anggota badan tertentu.
  • Merasa pijar kepanasan pada badan.(Kebiasaan pada belakang badan)
  • Merasa sukar bernafas(Pernafasan terasa pendek dan tidak puas)
  • Terasa pening dan terhuyung-hayang.
  • Merasa kebas pada anggota badan tertentu.
  • Merasa otot semaik lemah dan tak bermaya.
  • Merasa seolah tidak mampu untuk mengawal diri sendiri.
  • Merasa terawang-awang.(Mamai)
  • Merasa akan menjadi gila
  • Terasa loya dan sakit perut.
  • Rasa seolah-olah hendak membuang air besar/kecil.
  • Migrain.
  • Simptom Anxiety attack bukan setakat itu sahaja, anda mungkin akan mengalami rasa sakit-sakit badan, tekak atau mulut kering dan banyak lagi.

Penyebab Anxiety Attack

Anxiety Attack boleh berlaku pada sesiapa sahaja.Menurut kajian ianya mungkin disebabkan keturunan.Sekiranya ibu bapa pernah mengalami masalah ini, kemungkinan besar  anaknya juga mungkin boleh menghadapi Anxiety attack.

Antara sebab lain adalah disebabkan oleh tekanan perasaan yang sentiasa memikirkan sesuatu yang buruk akan berlaku terhadap diri sendiri.Selalunya merasa akan ditimpa penyakit berbahaya dan juga merasa akan mati.Ianya selalu terjadi kepada mereka yang memiliki personaliti sesorang yang sukar menerima sesuatu keadaan dan memerlukan sebab-sebab yang bagi mereka logik, dan barulah mereka boleh menerima keadaan itu.Disebabkan personaliti ini menyebabkan otak mereka sentiasa memikir dan tidak berhenti memikir dan ini menyebabkan Anxiety attack berlaku.

Perlu diketahui juga, anxiety attack boleh berulang-ulang.Selepas serangan pertama Anxiety attack berlaku, mereka akan mula hidup dalam ketakutan dan keresahan memikirkan keadaan yang menimpa diri mereka.Bagi mereka Anxtiety attack yang menyerang adalah suatu tanda penyakit yang berbahaya seperti tumor atau kanser tanpa mengetahui ianya hanyalah Anxiety attack sahaja.Disebabkan kerisaun ini menjadikan kerisauan yang baru pula terjadi dan menyebabkan serangan Anxiety attack sentiasa berulang-ulang.

Seseorang yang pernah diserang Anxiety attack juga kemungkinan akan mengalami Agrophobia iaitu ketakutan untuk keluar dari rumah.Mereka merasakan sekiranya mereka keluar dari rumah, mereka mungkin ditimpa kecelakaan seperti kemalangan jalan raya dan sebagainya.

Cara-cara mengurangkan kesan Anxiety Attack:

  • Bernafas secara perlahan dan teratur- Apabila kita mengalami Anxiety Attack, tanpa disedari penafasan kita tidak teratur dan tergesa-gesa.Tarik nafas dan lepaskan perlahan-lahan
  • Luahkan perasaan anda kepada orang yang boleh dipercayai.Dengan ini sekurang-kurangnya dapat meringankan rasa tekanan.
  • Minum air dengan secukupnya kerana semasa anda disrang Anxiety attack, anda telah berpeluh.Meminum air juga boleh memberi sedikit ketenangan.
  • Berzikir- Memang diketahui zikir dapat memberi ketenangan dan kekuatan.Selain itu juga berzikir juga dapat mengatur semula pernafasan kita.
More Info : Anxiety Disorder

November 29, 2013

Homefront 2013

Hoyeah..Malam tadi hajatnye nak tgk muvi Penanggal tp disebabkan masalah teknikal oleh mobile app GSC, terpaksa g beli tiket baru kt sana (GSC Pavillion), sbb seat yg dh dibook sebelom nih xdpt diunlocked..Hadoih..apa masalah pun tak tau..dah success deduct duit dr akaun ako die xnk kluakan barcode plak..hampes!!Bile pg report dkt staffnye, katanya sruh isi borang then dlm masa 2 minggu die akn refund blk duit..Hoii..kalo x dpt blk duit ako, i won't trust u again GSC mobile app!..Eh emo lagi..haha.. Okeylah, Homefront pon besh jgk..byk aksi yg besh2.. Mengisahkan seorang agent dgn anknya yg nak memulakan hidup baru di kampung tp diancam geng2 dadah yg bermotifkan dendam..



Release Date: 28 Nov 2013
Language:English
Subtitle: Chinese / Malay
Genre:Action
Running Time: 100 minutes
Director:Gary Fleder
Cast:Jason Statham, James Franco, Winona Ryder, Kate Bosworth
Synopsis:
HOMEFRONT stars Jason Statham as former drug enforcement agent, Phil Broker, a family man who moves off the grid with his daughter, to a seemingly quiet bayou backwater to escape his troubled past. However, Broker’s world soon becomes anything but quiet once he discovers that an underbelly of drugs and violence riddles the small town. Soon, a sociopathic methamphetamine kingpin, Gator Bodine (James Franco) puts Broker and his daughter in harm’s way forcing Broker back into action in order to save his family and the town. 

November 6, 2013

Escape Plan (2013)

Done watch Escape Plan!..Apa yg boleh ku katakan, movie ni mmg best..Macam ala2 Prison Break gitu..Sape yg suka tgk Prison Break mesti akan suka movie ni jgk...Movie yang mengisahkan Ray Breslin (Sylvester Stallone) yg merupakan pakar dalam structure dan keselamatan bangunan penjara.. Ray banyak menghabiskan masanya bertahun-tahun dalam penjara dengan menyamar as banduan untuk buat kajian mengenai structure, rutin harian pegawai penjara bagi menguji keselamatan penjara supaya takde banduan yg boleh meloloskan diri and macam2 lagilah kajian yg die buat untuk keluar dr penjara.. Satu hari, die dpt job utk menguji satu penjara but then, die dibawa ke satu penjara yg x diketahui lokasi secara rahsia.. Di situla bermulanya kisah Ray yg terpaksa buat mcm2 utk keluar dr penjara yg penuh dgn kekejaman n suspicious itu dgn bantuan Rottmayer (Arnold Schwarzenegger).. Jadi silalah ke cinema utk layan movie yg besh ini untuk mengetahui endingnya! hhehe..I'll give 9/10.. No regret.


November 4, 2013

Keputusan Final Piala Malaysia 2013

3 November, 2013..Pahang-Kelantan ; 1-0.. Tahniah Pahang..Walaupun kalah, Red Warrior tetap dalam hati ini..Masih ada peluang lagi merebut kedudukan thn depan..


November 1, 2013

Thor : The Dark World 2013

Hoyeah! Baru lepas tgk Thor semalam. Memang best lah. I'll give 9 out of 10. Seriously best. Tak rugi anda pegi tgk di wayang. Penuh dgn aksi gadoh2 and sedikit part yg kelaka2 especially bila Loki melawak dengan abangya Thor itu..haha.I loike.



THOR - THE DARK WORLD
PENGARAH: Alan Taylor 
MULA TAYANGAN: 31 Oktober 2013 
PELAKON: Chris Hemswoth dan Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgard, Idris Elba, Christopher Eccleston dan ramai lagi.


SINOPSIS THOR - THE DARK WORLD
Konflik filem ini bermula apabila munculnya sekumpulan kaum diketuai oleh Malekith yang tinggal di Svartalfheim, salah sebuah planet selain Asgard yang diduduki oleh Thor berserta tujuh planet yang lain.

Selepas melancarkan peperangan dengan Nine Realms dan dikalahkan oleh Asgard, kaum ini disangkakan telah pupus. Namun, Malekith sebenarnya telah menghibernasi keseluruhan planet selama beribu tahun sehinggalah dia bersedia untuk mengambil alih semula pemerintahan alam semesta.

Menerusi sekuel terbaru ini, penonton dapat melihat pengorbanan yang dilakukan oleh Thor (Chris Hemsworth) dalam peperangan menghapuskan Malekith dan sekaligus menemukannya semula dengan Jane Foster (Natalie Portman).

Thor berjuang untuk menyelamatkan kesemua Nine Realms dari musuh bermisteri yang lebih tua dari alam semesta sendiri. Suatu kaum yang tidak dikenali dan diketuai Malekith ingin membalas dendam dan menggelapkan alam semesta. Apabila berdepan dengan musuh yang tidak boleh ditewaskan Odin dan Asgard, Thor mesti bersatu semula dengan Jane Foster. Dia harus mengembara dalam satu misi berbahaya yang akan memaksanya membuat pengorbanan mutlak. 

October 30, 2013

In love with Jung Joon Young!

Sekarang ako in love with Jung Joon Young plak! ihihi..Sebabnya dia seorang rockers yg rocks! And dia jgk seorg pranksters yg memang akan buat ako geli hati n kelakar. Sekarang ni dia hot dekat Korean TV Shows We Got Married Season 4 dgn partner dia, Jung Yoo Mi. Mungkin disbbkn kekelakaran dia tuh. Yg suka mengusik Yoo Mi, tp ada seketika waktu Joon Young akan amek berat dkt wifenye, Yoo Mi. So sweet sgt this couple.

Sejak tgk We Got Married diorang, ako mula jatuh cinta dgn Joon Young ni. Search dkt YouTube video2 Joon Yong ni. Memang best suara dia. Sbb tu ako suka! hihi. Menepati taste ako, seorang rocker!yeah.

Sila layankan video clip Jung Joon Young di bawah dgn kehadiran special virtual wifenye, Jung Yoo Mi. The Sense Of Ending.

video





More info about Jung Joon Young

October 2, 2013

Cara buat Sushi

Nyummm!! di tengah2 hari di opis ni takde keje + bosan ku gugel2 resipi sushi (oh mai, gugel2 picture sushi pon dah buat idung ku terbau2 je)..teringin sangat nk mkn sushi sbb lame x mkn..huaaa..di sebabkan bajet ku yg agak sedikit lari bulan ni sbb dah baya deposit rumah yg dibeli ngan renew rodtax kereta lagi nk sebis die lagi jd terpaksa mungurangkan belanja termasukla aktiviti bulananku makan sushi!huaaaa..beras jepun pon dah beli dah sbb suka sgt mkn nasi jepun tuh..hihi..arini terpikir plak mcm nk try buat sendri je..hee..jadi ni lah hasil gugelan ku..got 2 recipe yg mcm menarik utk di try..akn ku try nnt...(humm nanti tu tatau la bile rajin..hahah)



Bahan-bahan 1 ( ~ 24 ketul )
    200g beras Calrose ( kite guna beras biasa yg berkanji mcm pulut)
    500 ml air
    11/2 camb cuka
    3 camb gula kastor (boleh kurangkan ikut citarasa)
    1 camt garam + 2 camb air
    Bahan A
    Sedikit nori (rumpai laut yg warna hijau anak2 suka)
    Sedikit timun Jepun - hiris nipis memanjang
    Sedikit ketam dingin beku ( Filamen berperisa ketam) - hiris nipis
    2 keping telur dadar ( dari 3 biji telur - pukul rata dan goreng membentuk dadar))

Cara-cara

    1. Basuh dan masakkan beras bersama air hingga masak.
    2. Dalam bekas campurkan - cuka,gula garam bersama air, ketepikan
    3. Ratakan nasi di dalam mangkuk kaca biar suam sikit.
    4. Renjis campuran cuka pada nasi dan kacau rata.
    5. Ambil sedikit nasi yg agak sejuk, ratakan di atas nori.Bubuh hirisan timun, hirisan ketam dan   
        telur dadar.
    6. Gulung kemas membentuk sushi dan potong kecil ikut saiz disukai dan hidangkan...Selamat
        mencuba.


Bahan-bahan 2
    185g beras.
    430ml air
    1 camca besar cuka
    1 camca teh gula
    garam secukupnya
    1 camca teh mayonis
    1/2 biji timun jepun - dibelah memanjang
    2 biji telur - dibuat dadar
    2-3 batang filamen crabstik - dibelah 2 memanjang
    4 keping nori ( bhn drp rumpai laut)

Cara-cara

    1. Bersihkan beras kemudian tuskan.
    2. Jerang dengan air, cuka, gula dan garam.
    3. Bila kering airnya, tutup sebentar.
    4. Gaul nasi suam dengan mayonis dan biar sejuk.
    5. RAtakan sedikit nasi di atas nori
    6. Susun timun dan telur dan gulung kemas.
    7. Buat pula dengan diisi telur dan filamen ketam. Ulang hingga habis.
    8. Akhir sekali potong dan hidangkan.

August 30, 2013

Kim Heechul Tamat Latihan Tentera

Wooot...Akhirnya Kim Heechul dah discharge from his army service...yeay!!! Lepas ni dapatla tgk lawak2 dan kecomelannya yg ditunggu2.. Really love him to be in any korean variety shows. Sbb kelakar dan comel sangat.. Ako tak minat sangt pon group die tu Super Junior tp still layankan je...Congrats Heechul..Berjaya menamatkan latihan dgn the best award lagi!!..


August 22, 2013

CNBLUE : Blue Moon World Tour Live in Malaysia 2013

Yeay!!!akhirnya hari yang ditunggu bakal tiba..to see my lelaki idaman..eheheh..see u this saturday!!!


June 19, 2013

[Gentleman’s Dignity OST] Lee Hyun (8eight) My Heartsore Lyrics & English Translation



nal dorabwajwoyo gyeote isseoyo gogaereul dollyeobwayo
ttan gotman boneyo neul geuraetdeusi meon gotman boneyo

geu sarameul saranghaneun geudael bomyeonseo sara ganeun ge nae sarangingeol anayo

gaseumi sirin ge baraman boneun ge geudaega eomneun ge seupgwancheoreom iksukhaejyeo nan apeun juldo moreuneyo
nunmuri naneunde maldo motaneunde useoya haneunde seupgwancheoreom geudae apeseo babocheoreom saranghaeseo
nunmuri naneunde

dan hanbeonirado geudae himdeulmyeon nareul bwajullaeyo

ulji mayo ulji mayo geudael bomyeonseo gidohaebwayo naui baraemeul anayo

gaseumi sirin ge baraman boneun ge geudaega eomneun ge seupgwancheoreom iksukhaejyeo nan apeun juldo moreuneyo
nunmuri naneunde maldo motaneunde useoya haneunde seupgwancheoreom geudae apeseon babocheoreom saranghaeseo
ireoke utneunde

gaseumi sirin ge baraman boneun ge

moreun cheok haneun ge anin cheok haneun ge mot bon cheok haneun ge geudael manna maeilmaeil nan mollae baeun sarangijyo
geuriwohaneun de japgoman sipeunde angoman sipeunde saranghanda hanmadijocha motagoseo doraseojyo
geuriwohaneun de

ENGLISH TRANSLATION;

Turn around and look at me, stay by my side, turn your head
You only look at other places like always, you always look at far places

Living while seeing you love that other person
Do you know that is my love for you?

My heartsore, only looking at you, not having you with me
I become used to it like a habit so I don’t even know that it hurts
Though tears form, I don’t say anything and I need to smile
But like a habit, I foolishly love you in front of you
So tears come

If you are suffering even once, please look at me

Don’t cry, don’t cry, I pray as I look at you
Do you know this hope of mine?

My heartsore, only looking at you, not having you with me
I become used to it like a habit so I don’t even know that it hurts
Though tears form, I don’t say anything and I need to smile
But like a habit, I foolishly love you in front of you
So I smile like this

My heartsore, only looking at you

Pretending not to know, pretending that it’s not, pretending I didn’t see it
This is the love that I secretly learned as I met you every single day
Though I long for you, I want to hold onto you, I want to just hug you
But I couldn’t even say the words, I love you, and I turned away
Though I long for you


video




June 17, 2013

Sparta Kim Jong Kook [Running Man] Datang Malaysia!

Siapa tak kenal Kim Jong Kook? Salah seorang ahli Korean Show 'Running Man'. Show yng semakin hot di kebayakan negara..ako pon salah seorang peminat Kook and Running Man(suprisingly xsangka ramai lagi rupenye yang addicted mcm ako)..eheheehee..even yang xminat kpop pon akan addicted kalo dah setat tgk..contohnya collegue ako..sbbnye hari2 tgk ako tegelak2 dpn laptop ni...huahahaha


He arrived KLIA on 13 jun. He's here for his first showcase in Malaysia on 14 Jun at HGH Convention Centre(*sedih x pat pegi*).. & 15 Jun for his Fan Meeting at Paradigm Mall(Ako berjaya pg)...weeehhhooo!!!

Demam sparta kookie masih belom hilang lagi dr diriku ini..ohhh...sdg dilamun chenta melambung2 nih!..akhirnya impianku utk tgk die up close + pegang2 his muscle menjadi kenyataan..Betapa seronoknya hati ini weih..Rasa cm mimpi plak..Tak sangka dpt jumpe die..Ingatkan berangan je la wei nk pgg2 die..tungu la kt syurga nnt..cewahhh..smpai cenggitu ha...suke sgt die dr family outing lg...kuat dan gagah dan hebat..Ternyata die mmg sgt hensem in real life..and tough..gagah..bla bla..makin berumur makin hensem giteww...and die actually mmg sgt baik and friendly orgnya..lain sgt dr watak sparta nye dlm Running Man yg garang + berapi2 tuh..ohh sgt meltingg....Tapi sedihnye tak pegi his first showcase tu, takde geng nk pg...humm...layan2 kt youtube je lah..ih, mmg awesome lah...menyesal gue x pegi..next time kalo dtg lg, comfirm ako nk pegi jgk2!!!!

Dapat pegi his Fan Sign event dkt Paradigm Mall pon ok la...dpt jgk tgk die dkt2 + salam2 + pgg2..dpt die punye autograph lagi..ak yg xpenah sanggup nak beratur menunggu bersesak bagai jadi sanggup demi JK..first dalam sejarah hidupku beratur bersesak bagai nak otograf!...hehe..i Love u Kim Jong Kook!!!!nomu2 chuaheyo..saranghae oppa!!oh..tido malam ku tak lena 2 malam ni..(ngantok kt opis suda)..Byk pictures yang berjaya di snap utk kenangan!!weeeeee!!!!

First ever in my life.. =D





June 6, 2013

Faith The Great Doctor [K Drama]

Finally finished watching "Faith The Great Doctor". hehe..<actually it has been a while>..best sbb ada lee min ho..ako peminat setia lee min ho..heheheh..suka dgn watak min ho yang sgt2 cool, hebat and macho..walaupun tak banyak sgt babak romantis, tp ak sgt suka bila babak2 cinta, min ho mmg sgt awesome and macho..boleh cair lah gurl2 menengoknya..

Bertemakan cinta time travel yang pada mulanya mengisahkan seorang general dari zaman dinasti Goryea, Choi Yong yang merentas masa ke tahun 2012 untuk mendapatkan seorang doktor demi menyelamatkan nyawa permaisuri yang tercedera sewaktu perjalanan untuk pertabalan di raja..


Faith the Great Doctor Introduction

  • Title: 신의 (神醫) / Shin-eui / Faith                                                                                        
  • Also known as: The Great Doctor
  • Tagline: Fantasy and history will meet. Person and person will meet.
  • Genre: Historical, romance, time travel, fantasy
  • Episodes: 24
  • Broadcast network: SBS
This drama shows the love between a warrior from the Goryeo Period and a female doctor from the present day, their love transcending time and space. Yoo Eun Soo (Kim Hee Sun) is a 33-year old plastic surgeon in the year 2012. She was originally a general surgeon, but quickly found that it was an overworked, under-paid profession and jumped ship to plastic surgery. Her dream is to someday open her own practice. But one day, Choi Young (Lee Min Ho) kidnaps her and takes her back to the Goryeo era because needing her medical skills. Their love story spans centuries but also warring beliefs. He gave up on love to be an unflinching warrior.
Cast
Main Cast
Lee Min Ho as Choi Young
Kim Hee Sun as Yoo Eun Soo
Yoo Oh Sung as Ki Cheol
Lee Philip as Jang Bin
Ryu Duk Hwan as King Gong Min
Park Se Young as Princess Nogook
Supporting Cast
Sung Hoon as Cheon Eum Ja
Shin Eun Jung as Hwa Soo In
Lee Byung Joon as Jo Il Sin
Baek Gwang Doo (백광두) as Baek Choong Suk
Kim Jong Moon as Oh Dae Man
Jung Yoo Chan (정유찬)as Joo Suk
Kang Chang Mook (강창묵) as Deol Bae
Yoon Kyun Sang (윤균상) as Deok Man
Kim Soo Yun as Deo Gi
Kim Mi Kyung as Court lady Choi
Kwon Min as Ahn Do Chi
Production Credits
Director: Kim Jong Hak
Screenwriter: Song Ji Na

April 15, 2013

SETENGAH MATI MERINDU


Mengapa waktu
Tak pernah berpihak kepadaku
Apakah aku terlalu
Terlalu banyak berkelana

Mengapa kita
masih saja tak pernah bersatu
Selalu saja bertemu bertemu saat
Kau milik yang lain

Mungkin kau bukanlah jodohku
Bukan takdirku
Terus terang

Aku merindukanmu
Setengah mati merindu
Tiada henti merindukanmu
Masih hatiku untukmu
Aku tetap menunggumu

Mengapa waktu
Tak pernah berpihak kepadaku
(From: http://www.elyrics.net)
Apakah aku terlalu
Terlalu banyak berkelana

Mungkin kau bukanlah jodohku
Atau bahkan bukan takdirku
Terus terang

Aku merindukanmu
Setengah mati merindu
Tiada henti merindukanmu
Masih hatiku untukmu
Aku tetap menunggumu

Aku merindukanmu
Setengah mati merindu

Aku merindukanmu
Aku tetap menunggumu

Menuggumu
Menunggumu
Aku tetap menunggumu



March 28, 2013

SAYA ANAK NO 2!!!!


Siapa ANAK KE-2 dalam family meh sini baca fakta ini!!!!!!!!!!



ANAK MANJA EMAK ♥
sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. ^^

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih
degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yg betul.dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg KETEGAQ.kemahuan dia
kuat.kalau buat sesuatu sungguh-sungguh.kalau tak nak tu, tak nak lah
jawabnya, boleh dipujuk tapi
selalunya tak berapa jalan.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak
pandai pujuk makwe or pakwe dia. (ciannn)

BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia.sanggup berkorban. :D

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang.kalau
hitam, hitam lah kalau putih, putih lah.degil tak boleh toleransi.

HATI
Anak no 2 ni juga nampak aje
keras.tp hati dia lembut.SATU lagi pe'el dia.dia tak boleh ditegur.

BERDIKARI
Very independent.memang betul.tp kalau terlebih
independent pun payah.mudah bergaul.very take care.

ARAHAN
Anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan.dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no 2 ni pun
pemaaf dan caring.TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

PAKAIAN
Nak semua up to date.semua nak kemas.

Jadi sesiapa yang anak no 2 tu, rasa2 betol tak fakta ni? Ako rasa fakta ni ada yg sebahagian dia mmg adalah sifat ako yg betul.

March 12, 2013

Harus Terpisah

Cakra Khan – Harus Terpisah Lirik Lagu Indonesia

Sendiri, sendiri ku diam, diam dan merenung
Merenungkan jalan yang kan membawaku pergi
Pergi tuk menjauh, menjauh darimu
Darimu yang mulai berhenti
Berhenti mencoba, mencoba bertahan
Bertahan untuk terus bersamaku

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Bayangkan.. bayangkan ku hilang, hilang tak kembali
Kembali untuk mempertanyakan lagi cinta
Cintamu yang mungkin, mungkin tak berarti
Berarti untuk ku rindukan

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Ini harusnya kita coba saling melupakan
Lupakan, lupakan kita pernah saling bersama

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu


February 18, 2013

Mimpi menyusukan bayi


Copy paste untuk maklumat sahaja. Sebabnya ak pernah mimpi menyusu bayi and sejak kebelakangan ini asyik mimpi ngeri je. Hum, tp hati cuma merasakan ianya hanyalah mainan mimpi sahaja. Semoga Allah peliharaku dari gangguan2 yang tak diingini. Amin. Terpikir2 bende ni sbb dah tertengok dlm 'Wanita Hari Ini', slot xingat nama ustaz tu pun x ingat..huhu..bila ak dah x pikir, tetibe plak ousmate ku btny plak ade rase gangguan2 x selama kami duk rumah baru tu. Hum, terus lah bende ni bermain lg dlm fikiranku..Harap2 ianya hanya mainan mimpi. 

"Bermimpi bayi atau kanak2....selalunya mereka yang bermimpi kanak2 atau bayi ianya membawa maksud saka.  Bermimpi ternampak kanak2 atau bayi...bermaksud saka itu cuba mendekati...cuma jika mimpi menyusukan bayi itu suatu yang bahaya.  Kerana menurut Ustaz itu...ketika beliau mengubati orang yang mempunyai saka...10 dari mereka yang datang...8 darinya pernah didatangi kanak2 atau bayi di dalam mimpi."



petikan ini saya ambil dari satu laman blog ...dan saya ingin mengajar sekalian ummat manusia menyedari akan tafsiran mimpi mengenai kanak kanak mendatangi kita di dalam mimpi atau kita menyusukan kanak kanak itu.....ini adalah sesuatu perkara yang harus diambil ketahui...

melalui tazkirah yang saya perolehi pada pagi ini melalui slot tanyalah ustaz sesi bersama dengannya :
ustaz sharhan shapie...
seorang pengamal perubatan islam...

dengan tajuknya ILMU SIHIR/ILMU HITAM...

dia menceritakan mengenal jenis sihir dan cara mengenal sihir itu...

FAKTOR-FAKTOR GANGGUAN
A) Berpunca Daripada Jin
  • Jin yang jatuh cinta kepada manusia dan ingin bersahabat.
  • Jin yang sengaja ingin menzalimi manusia.
  • Dengki dan hasad kepada manusia yang diberi kelebihan oleh Allah.
  • Balas dendam kerana kematian keturunannya sama ada sengaja atau tidak sengaja seperti membunuh ular dan binatang jelmaan jin.
  • Benci kepada manusia yang taat dan yang mempelajari agama.
  • Jin juga mengamalkan sihir dan pakar tentang sihir.
B) Berpunca Daripada Manusia
  • Kecuaian manusia seperti menyiram air panas ke dalam lubang kecil, mangkuk tandas dan menganggu tempat kediaman mereka walaupun tidak sengaja.
  • Mencampakkan benda berat tanpa membaca bismillah.
  • Bersama isteri tanpa menyebut nama Allah.
  • Perempuan yang mendedahkan aurat dan suka berhias menyebabkan jin terpikat dan jatuh cinta.
  • Tidak beradab semasa berada di dalam hutan dan tempat-tempat sunyi.
  • Tukang sihir berkerjasama dengan jin dalam melaksanakan permintaan seseorang yang hasad dengki.
  • Sikap manusia yang takkabur dan mencabar.
  • Keadaan manusia yang tidak terkawal memudahkan jin merasuk: 

    1. Terlalu marah.
    2. Terlalu takut.
    3. Nafsu syahawat yang tinggi.
    4. Manusia yang lalai.
    5. Jahil

  • Mengamalkan sihir dan amalan-amalan yang salah seperti silat yang berkait dengan jin sehingga memakan diri.
  • Kesanggupan menerima jin (saka) menyebabkan anak-anak dan cucu menjadi mangsa.
TANDA-TANDA GANGGUAN
a) Tanda-Tanda Ketika Tidur:
  • Susah tidur malam kecuali setelah bersusah payah.
  • Mudah terjaga pada waktu malam dalam keadaan takut.
  • Mimpi melihat sesuatu yang menghimpitnya lalu ia meminta pertolongan tetapi tidak berdaya.
  • Mimpi buruk yang menakutkan.
  • Mimpi melihat binatang seperti kucing, anjing, unta, ular, serigala, singa, tikus dan sebagainya.
  • Ketawa, menangis dan menjerit-jerit ketika tidur.
  • Bunyi gigi begetar/berlaga ketika tidur.
  • Mimpi jatuh dari tempat tinggi.
  • Berdiri dan berjalan ketika tidur.
  • Bermimpi berada di tempat yang sunyi.
  • Bermimpi berada di kawasan kotor, tempat sampah dan kawasan perkuburan.
  • Mimpi melihat makhluk halus.
  • Mimpi melihat salib atau gereja.
  • Mimpi bertemu paderi atau berada di tempat ibadah mereka.
  • Mimpi melihat budak kecil. Berjaga-jaga kalau bermimpi menyusui budak kecil dan kita merasakan terlalu sayang kepadanya.
  • Mimpi benda tajam dan miang seperti pisau, paku, miang buluh dan sebagainya (tanda santau).
b) Tanda-tanda Ketiga Jaga:
  • Sering lalai daripada mengingati Allah s.w.t.
  • Hilang ingatan (Gila).
  • Hilang semangat apabila sampai ketempat kerja.
  • Lesu dan malas.
  • Sesak nafas apabila masuk waktu asar hingga ke malam.
  • Rasa sakit pada sebahagian anggota badan.
  • Sakit di bahagian belakang badan terutamanya tulang belakang.
  • Lenguh sendi-sendi.
  • Melihat sesuatu yang pelik.
  • Ketumbuhan yang sukar diubati (kanser).
  • Terasa seolah-olah memijak telur atau batu dibahagian tapak kaki.
  • Mudah panik bila berhadapan dengan masalah.
  • Jiwa lemah dan mudah mengalah.
  • Selalu mengantuk.
  • Sering pening dan perubatan moden tidak dapat mengesan penyakit tersebut
  • Mudah marah dan panas baran.
  • Hilang darah.
  • Agresif dan bertindak liar.

harus kita meneliti melalui ilmu al-quran....bukan dari sembarang ilmu...



SIHIR / PUKAU / SANTAU
(PERISAI KEBAL MENGHADAPI ILMU HITAM)
ANGKARA SIHIR DAN KESANNYA
Sihir adalah perbuatan yang berkaitan dengan jin yang menyebabkan perubahan secara mendadak tanpa diketahui sebabnya.
Sihir juga merupakan perantaraan di antara tukang sihir dan syaitan yang mensyaratkan si tukang sihir tersebut agar melakukan perbuatan haram dan syirik di samping menyerahkan segala ketaatan kepadanya demi memperolehi bantuan dan pertolongan yang dihajatkan.
Terdapat pelbagai jenis sihir yang terjadi dalam masyarakat kita, antaranya seperti berikut:
1. SIHIR PEMISAH
Takrif dan pengertiannya:
  • Memutuskan hubungan anak dan ibu.
  • Memutuskan hubungan anak dan ayah.
  • Memutuskan hubungan seseorang dengan saudaranya.
  • Memutuskan hubungan seseorang dengan kawannya.
  • Memutuskan hubungan antara dua rakan kongsi.
  • Memisahkan antara suami dan isterinya.
Tanda-tanda sihir pemisah:
  • Perubahan secara tiba-tiba dari sayang menjadi benci.
  • Berlaku keraguan melampau antara suami isteri.
  • Enggan memohon maaf.
  • Membesar-besarkan perselisihan yang kecil.
  • Suami melihat isterinya berwajah hodoh dan sebaliknya.
  • Benci kepada setiap perbuatan yang dilakukan oleh pasangan.
2. ILMU GUNA-GUNA
Sihir ini juga dikenali sebagai Ilmu Pengasih atau Pemikat.
Tanda-tanda:
  1. Asamara cinta yang keterlaluan.
  2. Berubah secara spontan dari benci kepada suka.
  3. Cenderung melakukan hubungan seksual.
  4. Sukar mengawal cinta.
  5. Rindu bayang yang berlebihan.
  6. Patuh secara membuta tuli tanpa dapat dikawal.
  7. Mimpi bersetubuh dengan orang yang menyihirnya.
  8. Menjadi tumpuan orang ramai walaupun tidak seberapa (kedai).
Sebab-sebab:
  • Timbulnya berbagai-bagai perselisihan antara suami isteri.
  • Mencuba dan ingin tahu.
  • Perasaan cemburu, cemas jika suaminya akan berkahwin lagi.
  • Melakukan aniaya terhadap wanita yang pernah menghampanya.
  • Melariskan peniagaan.
  • Mendapatkan pengikut.
Kesan-kesannya:
  • Adakalanya seorang suami akan menanggung sakit dalam jangka masa yang lama.
  • Adakalanya kesan daripada sihir itu tersasar atau tersalah tuju sehingga suami membenci isterinya. Ini akibat daripada sesetegah tukang sihir yang tidak mahir menggunakan sihir tersebut.
  • Adakalanya seorang isteri mengenakan sihir beberapa kali supaya suaminya hanya sayang kepadanya sehingga menyebabkan suami membenci ibu, saudara mara perempuan dan semua wanita yang ada hubungan kekeluargaan.
SIHIR YANG DIHALALKAN
Berhias dan mencantikkan diri di hadapan suami. Menjaga supaya suaminya tidak melihat sesuatu yang buruk darinya, tidak mencium bau yang tidak enak, selalu senyum manis, berkata baik, lembut, menjaga harta suami, menjaga anak-anak dengan kasih sayang, mentaatinya selagi tidak menyuruh perkara maksiat kepada Allah.

ada lagi selebihnya 7 jenis sihir...,
untuk lebih mengetahui lagi lawati :lanjutan mengenai sihir/pukau..

perbanyakkan membina pelindung diri..tetapi bukan melalui saka / jin ....hiasilah diri dengan alunan ayat suci al-quran...
kerana ape???

kerana masyarakat sekarang suka mengatakan sihir itu karut...dan apabila ia menyebut sebegitu..ia menempah neraka kerana dalam kitab al-quran allah menyebut sebanyak 60 kali mengenai sihir dan 82 kali allah menyebut jin...sihir dan jin bagi aur dengan tebing..mereka tidak dapat dipisahkan....

tanda haiwan itu adalah haiwan atau jin adalah :

1.jika ia ular...

.lihatla pada matanya ,apabila dia berkelip ..hah itu adalah jin,tp sekiranya dia tidak berkelip ,maka itulah makhluk allah bergelar ular....

.lihat pada tubuhnya...apabila ia jin sisik ular itu akan terbalik

.dan ia berwarna hitam maka , kamu halau la dia dengan kalimah yang pernah dilakukan iaitu dengan memperinagati jin itu dengan perjanjian yang pernah dibuat diantara jin dan nabi sulaiman a.s,

2.jika ia kucing...

.berwarna hitam...

.lihat pada matanya jika ia tidak berkelip..itu adalah jin..,jadi anda telah membela seekor jin maka halau lah ia dengan cara yang terbaik iatu dengan cara di atas atau mengazankan ...

semoga kita sentiasa mengharapkan yang terbaik oleh allah...,
kerana allah mengetahui apa yang terbaik buat hambanya....

walahu'alam...

Sumber lain boleh baca : darulruqiyyah